inspiratie       

inspiratie


Ter introductie: Arcadi Volodos speelt Mompou

en wat dacht je van deze Marcello/Bach adagio BWV 974?

Bach was m'n lieveling studeercomponist toen ik piano studeerde. Bij elke zoveel maten je adem inhouden en denken: wat gaat hij nou weer doen?


Mompou's stukken zijn kleine, anti pretentieuze pianojuweeltjes, leunend tegen romantiek. Hier door een van de groten kristalprachtig gebracht.


En meer van deze reus Volodos: piano cello sonate van Rachmaninov door hem herschreven voor piano solo.. Rachmaninov staat al een paar jaar bovenaan m'n lijstje. Voor mij belichaamt hij de ultieme mix romantiek en expressionisme, wat me in de schilderkunst ook zo bijzonder trekt. Ik vind hem uitbundig diepzinnig vergeleken de meer introverte Skriabin. Omdat hij ook echt durft uit te treden, mij deelgenoot maakt van andere werelden. Omdat het zoo organisch blijft wat hij maakt, wat je hoort en wat je volgt.. maar oordeel zelf.. hier een handvol magische vertolkingen van preludes van Skriabin e.a. , vervolgd door nog meer schoonheid van Ravel, Vialdi, Tschaikovsky.. Volodos laat je niet meer los!!


Dichter, schrijfster, muziektheatermaker Johanneke ter Stege

NNeNN "Snapshots of Eternity" Groot jong dichttalent. Wonderlijk, wijs en gevoelig werk & dito prachtmens!!


Acteur Peter de Graef over de kunst van verveling

Ik leerde hem later kennen als de acteur in Ombat: Een solovoorstelling waarin hij in zijn eentje meer dan 10 personages speelt. Ik sloeg er steil van achterover. Koester het als toneeltekst tussen m'n boeken. En in dit korte filmpje doet hij ook weer mijn hart kloppen.


Interview met journalist historicus Rutger Bregman

Ik ben gefascineerd hoe knappe kop Rutger Bregman, die ik ken als journalist voor De Correspondent, stem krijgt in de US en superster status verwerft.. heel fijn inhoudelijk, om wat balans te creëren in het hedendaagse, huiveringwekkende politiek populistische wereldtoneel..


J.S. Bach - Capriccio - Martha Argerich


gedicht - Als iemand mij nou maar - Tjitske Jansen


muziek - Liszt 1 Martha Argerich

Daniel Barenboim en het West East Divan Orchestra.. De grote lady.. ongeëvenaard dit.. ik was nooit een Lisztfan. Maar ben verrast door dit pareltje aan uitvoering!!!!


muziek - concert - visie

Helene Grimaud newest release album and interview... scroll naar beneden en lees wat ze te vertellen heeft.. she is amazing en zo in contact met it all.. love her for that!


interview met professor Transitiekunde Jan Rotmans

.. of hoe je soms zou willen dat je het allemaal onder woorden zou kunnen willen brengen.. en dat je dat allemaal leest in 1 enkel interview..


muziek

een paar nieuw gevonden pianojuweeltjes!!

Etude tableau opus 33 nr 2 van Rachmaninov live door Helene Grimaud en

intermezzo 1 en 2 opus 18 van Brahms live door Evgeny Kissin


boek - Lynn Andrews-

"Coming full circle: Ancient teachings for a modern world"

Adembenemend prachtboek van dito schrijfster, sjamaan.

Ik noem Lynn Andrews graag het vrouwelijk equivalent van Carlos Castaneda.

Zij heeft ook een hele serie magische, spirituele boeken geschreven, waarvan het merendeel ook in het Nederlands is vertaald.

Ik was intens gelukkig toen iemand me vertrouwd maakte met de boeken van Lynn. Ze zijn magisch, geestverruimend en verhalen over oude kennis. Haar boeken zijn zo veelomvattend dat ik je liever uitnodig haar eerste boek Medicijnvrouw te gaan lezen. Voor mij was het thuiskomen. Omdat Lynn op de mystieke, sjamanistische weg het pad van liefde wandelt, en niet het pad van macht. Zoals ik dat ook leerde, naar liefdevol voorbeeld van Faride, mijn eerste persoonlijke leraar en healer.


Therapiesessie op film

"Een Vrouw eindigt Racisme samen met Byron Katie. Het gaat niet alleen over huidskleur. Het gaat over ons Allemaal." https://www.youtube.com/watch?v=pBQ8SPlDOVomuziek en clip!

Novo Amor - Birthplace

Sprookjesachtige muziek en dito stem begeleidt door subtiele, goeie clip die een aanklacht wordt tegen het verwoesten van de oceanen en al haar wonderlijk leven. Over de top en toch raak!


muziek en clip

Marc Ribot en Tom Waits met Bella Ciao, het gouden duo reunited met oud Partizaans strijdlied, nieuw leven ingeblazen door het fillempie.


live muziek en sprookje in het Nederlands

L'Histoire du Soldat van Stravinsky met libretto van Bart Moeyaert dat hij ook zelf voordraagt. Ik was kortgeleden (oktober 2018) naar een tweede uitvoering van deze versie, ditmaal door leden van het Residentie orkest en ook met Bart. Ronduit geweldig vond ik dat. Meesterschap. In alles. In frasering, timing, adem, op elkaar reagerend, ze kenden het stuk door en door! Ik ontdekte het toen ik piano ging studeren en dit is samen met Petrouschka mn lievelingswerk van Stravinsky. Ik had altijd een beetje een hekel aan de voordracht van het libretto, omdat dat altijd zo super opgezwollen werd gedaan door grote acteurs met nog grotere ego's. Nu dan: Bart Moeyaert. Dichter, kinderboekenschrijver en acteur. Het klonk werkelijk als een klok in de Nieuwe Kerk in Den Haag.. In deze oeruitvoering o.m. Janine Jansen op viool. Ga er anderhalf uur voor zitten en smullen maar!!


bijzonder artikel

Baanbrekend epistel / onderzoek. Werpt breed nieuw licht op erfelijkheid, dominantie en is op bijzondere wijze een positievere uitkomst dan survival of the fittest!!
Filmpje en boek

The hidden life of trees

Over hoe bomen intelligent zijn, onderling communiceren, wetenschappelijk ontdekt en wat we vind ik eigenlijk allemaal zouden moeten weten.. stokpaardje! Want waar zouden we zijn zonder de bomen?


boek 

Het onzichtbare in genezing / Helen Gamborg

Kan niet beter duidelijk boek over wat healing is en energie, wat zijn checkra's. En hoe je een dieper verstaan van jezelf kunt ontwikkelen. In bibliotheken en tweedehands via internet nog te verkrijgen. Of je leent 'm van me :-)


bewegingsoefeningen

nek en bovenrug

rug

schouder en arm

benen

hand en pols

heup


muziek

Rachmaninov recital door Marc-Andre Hamelin - Prelude Op.32 No.5 0:10 / Prelude Op.32 No.12 3:26 / Piano Sonata No.2, Op.36

van de 1e tot de laatste noot omver geblazen door zijn tederheid, finesse en zangerigheid, 2013 live in Mokou. Afluisteren op goeie boxen of koptelefoon!


documentaire

Maria Joao Pires

Masterclass part 1

Masterclass part 2

Voor mij essentiele documentaire uit 2004 van Frans van Dalen. Over bezield lesgeven en muziek maken, met guidance van onvolprezen pedagoog pianiste Maria Joao Pires.


muziek

Nocturne 13 van Gabriel Faure door pianist Hannes Minnaar

Niet alleen zijn naam heeft hij mee! Prachtig, klaar gespeeld!


muziek

Gaspard de la Nuit van Ravel.

Een Imaginarium  in 3 delen op de piano. M'n lievelingswerk! Ultiem magische klanken! Heeft 3 delen, hier in uitvoering van Marc-Andre Hamelin. Ook weer zo'n ontdekking die man. Ik had m eerst gepost door Jean Yves Thibaudet, maar hij kan niet tippen aan deze uitvoering.

Hetzelfde muziekstuk nog eens door Martha Argerich.. ook hemels en zeer subtiel voor haar doen! Ik had m zelf vroeger op LP van Andrei Gavrilov, hier in drie losse delen Ondine, Le Gibet en Scarbo... toch ook bloedjemooi... welke vind jij de mooiste uitvoering?


muziek

Villagers Lighthouse, van Cd Awayland, in zijn geheel een pareltje.. live gezien op crossing Border in Den Haag... en in love.. intense, verfijnde zang en teksten met uitgeklede er toe doe muziek


live-muziek bij stomme film

Zita Swoon music inspired by Sunrise

Te gekke live soundscape, 3x live gezien, bracht me in de droom iets soortgelijks ook te gaan doen, is 21 jaar later in vervulling gegaan met het maken van muziek bij de film Tuvalu, zie CV


muziek

Wolf Biermann

Lied von den bleibenden Werten

Wolf was de lievelingszanger van mn vader. De Oost duitser met zijn grote bek. In Duitsland de grote man van de linkse kerk. Hij en Bram Vermeulen maakten dat ik eigen liedjes ging zingen, die ik ook luidkeels de zaaltjes in brulde, waar ik optrad met mijn soloprogramma "Wat te wensen over", waar ik midden jaren negentig 3 jaar lang het land mee doortrok.


muziek

Bram Vermeulen

Een goede reden

Bram moet vermeld. Hij trad op met Oom Bram en zijn neefjes op de laatste schooldag van de brugklas. En ik was verkocht. Het slepende van zijn stem, zijn vileiniteit, maatschappelijk betrokkenheid en tegelijk vrouwelijkheid in zijn teksten, de manier waarop hij in de piano klom.. op slag verliefd! Ik ben begonnen zijn teksten op eigen muziek te zingen. Vroeg de muziekleraar op school of ik de piano op vrijdag na de lessen naar de aula mocht rollen. Je doet je best maar was zijn antwoord. Dat werd een terugkerend ritueel dat almaar groter werd. Op mijn school was er geen fuck te doen. Dus ging ik het zelf maar doen! En toen ging ik zelf schrijven. Schreef een nummer voor hem, dat ik aan hem bracht, na hem te hebben aangesproken bij de opening van het theaterseizoen in de Doetinchemse schouwburg. Ik had mijn lied voor hem op een bandje gezet. "Waarom zing je het niet nu voor me?" zei hij in zijn pauze. Zo geschiedde. Ik was die middag met 2 vriendinnen naar zijn optreden gekomen. Zij wisten de fotograaf te onderscheppen , die ook mij gekiekt had, zingend voor de meester, dus dat magische moment kan ik nog steeds op foto terugzien! Hier het lied dat ik tot op de dag van vandaag van hem zing..


muziek

Nick Drake - Know

van het album Pink Moon. Toppunt van eenvoud in muziek en tekst.


muziek

Serge Khachatryan viool: adagio in Gm, J.S. Bach Hemelse muziek!


muziek

John Cale - Heartbreak Hotel

John Cale live. Ik hou van zijn agressieve pianostijl, minimalistisch, ritmisch. Cover van Elvis Presley song, zo ongeevenaard eigengereid naar zijn hand gezet en uitgevoerd!!!


muziek

Ivo Janssen - Goldbergvariatie 13 J.S. Bach 

Ivo Janssen speelt hier Bach, kristalpracht! Hij heeft al het werk van Bach op CD gezet, heel betaalbare box voor een onbetaalbare schat.


muziek

Arcadi Volodos - 4e ballade van Chopin

Nog maar een paar jaar terug ontdekte ik "de beste pianist van de wereld". Deze man. Zulke termen maken mij snel wantrouwig, maar bij alles wat ik op you tube tegenkwam en draaide werd ik onder stroom gezet... wat een magier, wat belachelijk goed, maar vooral en dat komt minder voor wat hartveroverend adembenemend. Wat een reis maak ik als ik hem muziek hoor spelen die ik van haver tot gort ken... ongelofelijke fallen angel, die m'n hart beroert op zo'n manier dat ik alles om me heen vergeet en me verdrietig, gelauterd en extatisch weet. U zijt gewaarschuwd :-) Als je m laat lopen volgt erna het 2e pianoconcert van Brahms en wandelt hij omstreeks 9 minuten later de orkest-expositie binnen... een van de mooiste 'traditionele' pianoconcerten ooit in mijn oren en van Volodos is t zoooo ingehouden en spannend!!! Enjoy!!!


boek en muziek

In het huis van de dichter.

Biografie over Youri Egorov, beroemd pianist, jong mens, homosexueel uit Rusland gevlucht. Door Jan Brokken geschreven. Bracht me zomer 2009 full time terug bij m'n roots, de klassieke muziek. Wat een aandacht, wat een kracht spreekt er uit Youri, een van de mooiste dichters aan de piano ooit gehoord... had ik 'm ooit maar live gehoord. Hij sterft 16 april 1988 na euthanasie, aan AIDS, 34 jaar oud. Dat hakte er onwerkelijk bij me in.

Ik vind zijn uitvoering van de preludes van Debussy ultiem, eentje maar gevonden, Danseuses de delphes  

Wel Estampes van Debussy ! Wie kent dit mooier?

Hier een live concert van Yuri in het concertgebouw, radio opname uit 1983:

Haydn - Sonata No.33 Hoboken XVI/20      00:00

Schumann - Carnaval op.9      15:39

Prokofiev - Sonata No.8 op.84      46:25

Debussy - Des pas sur la neige      1:16:32

Debussy - Reflets dans l’eau      1:22:40


muziek

Gracias a la Vida van Violetta Parra door Mercedes Sosa

Mercedes zag ik voor het eerst toen ik 16 was en 2 jaar later nog eens. Moeder Aarde in eigen persoon. Als ik er aan denk springen me de tranen nog in de ogen. Dat overkwam een uitverkocht Tivoli toen ook tijdens het Zuid Amerika festival. De band was Gracias a la Vida begonnen te spelen en toen kwam zij het podium op. Een grote trotse vrouw in een prachtige lange jurk met een grote trommel om haar nek. Ze liep richting de microfoon die er voor haar was neergezet, zwierde deze aan zijn standaard van haar weg en zong onversterkt over de band heen de zaal toe. Iedereen ging staan en liet zijn tranen de vrije loop. In de zaal veel Zuid Amerikanen in ballingschap. Ik werd even een met ze. Met hun pijn en hun veerkracht en hoop in hun muziek en poëzie.


Muziek

Mussorgsky Schilderijententoonstelling

door Vladimir Ashkenazy aan de piano. (Beter bekend met orkest in orkestratie van Ravel.) Ik had zijn naam levensgroot op mijn leren schooltas gekalkt. Wauw.. dat wou ik ook, zo goed worden als hij! Met m'n oren van nu vind ik hem te gespannen spelen, te hard in zijn klank. Alhoewel zijn Old Castle op 5:52 wonderschoon is! Mijn vader had dit stuk voor orkest op LP en het bracht me voor altijd bij de Russische klassieke muziek.

Ik vind m door Sviatoslav Richter mooier.. die is zo mogelijk nog meer rigide.. maar bij hem blijft de klank superieur. Deze video toont ook nog eens de schilderijen, die in de muziek worden verklankt, wat het een absolute meerwaarde geeft. Ik zag Richter 1x live. Hij speelde Schubert en Skriabin. Bij het applaus kwam hij terug, wat hij nooit doet!!.. ging weer zitten en speelde.. hetzelfde stuk van Skriabin (Feu d'artifices) nog eens, compleet anders!! Ik zat net in m'n eerste jaar pianostudie. Een beter, bijzonderder voorbeeld heb ik nooit meer gekregen. Er waren mensen in de zaal die het niet vonden kunnen. Dat kon ik dan weer niet geloven! 1988 of 1989 was dat, in de Vereniging in Nijmegen.


Muziek

Nina Simone - Don't smoke in bed

Nina was de lievelings zangeres van m'n moeder. Ik was en ben nog steeds ook gek op haar. Een van m'n liefste muziekvrienden zei ooit, toen ik voor een gelegenheid eens jazzy speelde en dat kende ze nog niet van me, dat ze Nina terug hoorde in m'n spel! Ik heb mezelf met haar platen jazzy leren spelen. Je kunt de hele plaat draaien.. beeldschoon! Ze was klassiek pianiste wonderkind, maar bracht het vanwege het racisme niet verder dan de blues. Grand tragedy!


muziek

Arcadi Volodos Scriabin, Prélude, op 37'1, op 11'16 live 1 03 2009

Ik mis Skriabin in dit hele rijtje inspiratievolle muziek. Ik proefde in studietijd wat aan zijn preludes. Hij leefde met Rachmaninov in een villa, waar ze elke dag   les kregen en elk weekend voor o.m. Tscaikovsky voorspeelden. Skriabin is minder toegankelijk dan Rachmaninov, duisterder. Leerde van een oude theorieleraar dat hij de pianistiek, die door Chopin naar grote hoogte werd getild, nog verder door ontwikkeld heeft. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Adembenemend gespeeld ook, door meneer Volodos!


muziek

Poem van Babadjanian voor piano. 

Schoonheid, vuur! Vergelijkbaar met Mussorgsky vind ik (zie boven). Pianist is Babadjanian zelf!


tot slot

Zo. Nou heb ik echt geen geheimen meer.. Veel plezier met het luisteren, lezen van dichtwerk op een andere pagina, bekijken van filmpjes. Tot slot

Youri Egorov in zijn uitvoering van de 1e ballade van Chopin. Lang leve internet!