inspiratie       

inspiratie


Ik zit op Spotify, al wel eens theatermuziek van mij gehoord?

HEb verder onder de naam Ravelletje een paar fijne playlists, om te delen:

Boek: Bessel van der Kolk - Traumasporen

Ik leerde in juni dit jaar (2023) iemand nieuw kennen die me dit boek aanraadde: Mijn hemel wat een steengoed boek! Dit is een must read voor iedereen die met trauma te kampen heeft of er mensen in begeleidt. Het boek breekt een lans voor de holistische gedachte, dat lichaam en geest zijn verbonden, belicht vanuit wetenschappelijk oogpunt door een hoogleraar Psychiatrie. Goed geschreven ook nog!


Om nog even bij dit onderwerp te blijven, hier die andere must read over Trauma:

Boek: Robert Bridgeman en Christine Pannebakker - Trauma, je bent gek als je het niet hebt!


april 2023 Nieuwe pianist, nieuwe componist, nieuwe inspiratie

Bertrand Chamayou speelt 6 morceaux faciles op.59 nr 2 van Sergei Liapunov


Veel van mijn studenten horen de Gymnopedies van Satie en willen dat spelen. Omdat de linker en de rechterhand in deze stukken 'ver' uit elkaar liggen is het toch nog te moeilijk vaak. Of ze willen Einaudi spelen. En dat is ronduit virtuoos en voor beginners zelden belonend. Ik roep al een tijd: Breng een avond door met Jeroen van Veen. Zo leer je nieuwe muziek kennen, die je zeker zal bekoren, en wellicht zit er iets tussen dat je wilt leren spelen. Bij deze de tip:

Bezoek de discografie van deze, overigens voortreffelijke, Nederlandse pianist, die bekend is om zijn uitvoeringen van de Canto Ostinato en de vele concerten, die hij geeft.


Schumann 2e vioolsonate, 2e deel Reinaud Capucon, Helene Grimaud live  

Reinaud Capucon. Violist. Gaat al lang mee, heeft zijn sporen ruim verdiend, maar voor mij is hij nieuw. En echt een ontdekking! De persoon die mij ooit een opname kan bezorgen van Helene en hem tijdens het fete des paques, waar zij in 2013 optraden, live in Aix en Provences, zal ik eeuwig dankbaar zijn.. wat een duo!


Bach, Rachmaninov en Granados door pianist Priscila Navarro

Nieuw ontdekt, bijzondere pianiste uit Peru, wondermooi recital!!!

Fantasy and Fugue in A Minor, BWV 904 - J. S. BachEtudes-tableaux Op. 33, no. 1, 2, 4, 5 - Sergei RachmaninoffEl amor y la muerte - Enrique Granados


Schumann 4 fuga's door Bobby Mitchell!!

Mooi! 


Tchaikovsky-Volodos - Berceuse (Lullaby in a Storm) op.54 No.10 live

Hemeltergend mooi kort met alles erin!


Fauré - Après un rêve - Camille Thomas cello Julien Libeer piano live

Meer kleins fijns!


Mussorgsky - Pictures at an exhibition live door Evgeny Kissin

Kissin speelt hier met kinderlijke verwondering de misschien wel beste versie. Stuitte er bij toevel op! Verderop meer versies en links.


David Keenan - Evidence of living

Nieuw licht aan het firnament, singer songwriter, Ier, zat hier totaal door elkaar geschud naar te luisteren te janken en te genieten. Rauw! Goed! Intens!


En ineens volgen de links elkaar snel op.. inspiratietijd!

Igor Levit: Sonate 31 opus 110 Beethoven

Heeel dichterlijk gespeeld, wat vind jij ervan? Een vriend van me had dit gepost op zijn facebookpagina.. wat een verrassing.. kende hem nog niet!

Inmiddels heeft Igor de complete Beethoven sonates uitgebracht. Kijk hier waar je dit kunt streamen of aanschaffen.


Hoi!

Ik moet weer over hem vertellen, de krullenbol uit het Vlaamse land..Julien Libeer. Jongeling, protégé van grote heldin Maria Joao Pires, waarover later meer. Hij speelt 6 februari 2020 in de kleine zaal van het concertgebouw.

In de rebound de film over hem (en Maria Joao Pires.. zij spreekt zo geweldig over hem, maar bovenal over pianospelen, muziek maken, deze vrouw en haar lessen zijn zo essentieel waar het om draait! Ze ontroert me met haar waarachtigheid en wijsheid en eenvoud).

Maar Allez: Techniek bestaat niet! Muziekfilm. O zo! Je krijgt een uurtje Julien Libeer aan de piano met Beethoven en Bach, maar wat hij doet met Lipatti en Liszt is buitenaards.

Welkom op mijn inspiratiepagina. Breng hier rustig nog een tijdje door!!


Podcast: Dr. Kelly Brogan: Your body, your choice. Confessions of a female doctor 

Stuitte pas op een voor mij bijzondere podcast van een holistische arts. Haar verhandeling is een elixer voor zelfbekrachtiging. In het kader van leren naar je innerlijke wijsheid te luisteren en je lijf en geest gezond te maken en te houden. Ze heeft net een boek uit: Own Your Self. Over de kracht van zelf heling zonder medicijnen: "Discover the meaning behind your symptoms and your struggle as a way to reclaim your health and your Self." Nu ruim twee jaar later zie ik bij toeval dat het boek in het Nederlands is vertaald en te koop is!

https://www.bol.com/nl/nl/p/omarm-je-zelf/9300000004801920/?bltgh=rxw84CdLPmesx2Qt0qtD8w.2.6.ProductImage

 


Verzet je en hou vol:Het verliezen van hoop is geen optie - Rebecca Solnit Zo'n ongelofelijk fijn, hoopgevend, hartverwarmend, troostend artikel voor ons (on)wankelbaren van hart!

Arcadi Volodos speelt Mompou

Mompou's stukken zijn kleine, anti pretentieuze pianojuweeltjes. Impressionistische schilderijtjes, leunend tegen romantiek. Hier door een van de groten kristalprachtig gebracht. als je dit goed speelt krijg je een soort getuigenis van, in het moment, schilderen met kleur. Bijna alsof het nog niet bestond en ontstaat vanaf de eerste streek op een doek. Wat kan meneer Volodos dat toch formidabel! Mijn favoriete type stukken en speelstijl. Verderop meer, o.m. door Yuri Egorov, die ik beschouw als de ultieme dichter aan de piano. Hierop doelend. * We leven inmiddels in 2023. Heb Volodos eindelijk voor het eerst live gezien, in Vredenburg. Hij speelde maar de helft van zijn programma, want had gezondheidsproblemen. Geen Skriabin, alleen Mompou. Hij is met recht de grootste tovenaar van het in laagjes spelen, en nog zachter kunnen, door onnavolgbaar gebruik van het linkerpedaal. Hij kwam nog 5x terug voor toegiften, en speelde toen ook nog een paar Skriabins. Wat een man. 


en wat dacht je van deze Marcello/Bach adagio BWV 974?

Bach was m'n lieveling studeercomponist toen ik piano studeerde. Bij elke zoveel maten je adem inhouden en denken: wat gaat hij nou weer doen?


En meer van deze reus Volodos: piano cello sonate opus 19 van Rachmaninov door hem herschreven voor piano solo.. Hieronder een opname van het origineel met Horowitz en Rostropovich!! Rachmaninov staat al een paar jaar bovenaan m'n lijstje. Voor mij belichaamt hij de ultieme mix romantiek en expressionisme, wat me in de schilderkunst ook zo bijzonder trekt. Ik vind hem uitbundig diepzinnig, net als de meer introverte Skriabin. Rachmaninov en Skriabin durven uit te treden, mij deelgenoot te maken van andere werelden en grote emoties. BIj Rachmaninov blijft het zoo organisch wat hij maakt, wat je hoort en wat je volgt..


Skriabin proefde ik in studietijd een beetje door wat preludes. Hij leefde met Rachmaninov in een villa, waar ze als pubers elke dag les kregen en elk weekend voor o.m. Tscaikovsky voorspeelden. Skriabin is minder toegankelijk dan Rachmaninov, duisterder. Ik leerde van een oude theorieleraar (Hakim Lohuizen) dat hij de pianistiek, die door Chopin naar grote hoogte werd getild, nog verder door ontwikkeld heeft. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Adembenemend gespeeld ook, door meneer Volodos! Oordeel zelf.. hier een handvol magische vertolkingen van preludes van Skriabin. , Prélude, op 37'1, op 11'16 live 1 03 2009, Volodos laat je niet meer los!!


Sonate voor cello en piano opus 19, 3e deel Rachmaninov door Rostropovich en Horovich, live in 1976! Hoor ze met elkaar zijn en ruimte creeren! Waaaauw!


Dichter, schrijfster, muziektheatermaker Johanneke ter Stege

NNeNN "Snapshots of Eternity" Groot jong dichttalent. Wonderlijk, wijs en gevoelig werk & dito prachtmens!!


Acteur Peter de Graef over de kunst van verveling

Ik leerde hem later kennen als de acteur in Ombat: Een solovoorstelling waarin hij in zijn eentje meer dan 10 personages speelt. Ik sloeg er steil van achterover. Koester het als toneeltekst tussen m'n boeken. En in dit korte filmpje doet hij ook weer mijn hart kloppen


Prelude 24 in Bm BWV 869 van J.S. Bach door Yuri EGOROV

Deze opname zojuist ontdekt.. zooo verstild, verfijnd en kristalhelder! Ultieme dichter aan de piano. Diepe liefde voor deze man. Verderop vertel ik je meer over hem.


gedicht - Als iemand mij nou maar - Tjitske Jansen


muziek - concert - visie

Helene Grimaud newest release album and interview... scroll naar beneden en lees wat ze te vertellen heeft.. she is amazing en zo in contact met it all.. love her for that!


interview met professor Transitiekunde Jan Rotmans

.. of hoe je soms zou willen dat je het allemaal onder woorden zou kunnen willen brengen.. en dat je dat allemaal leest in 1 enkel interview..


muziek

een paar nieuw gevonden pianojuweeltjes!!

Etude tableau opus 33 nr 2 van Rachmaninov live door Helene Grimaud en

intermezzo 1 en 2 opus 18 van Brahms live door Evgeny Kissin


muziek en clip

Novo Amor - Birthplace

Sprookjesachtige muziek en dito stem begeleidt door subtiele, goeie clip die een aanklacht wordt tegen het verwoesten van de oceanen en al haar wonderlijk leven. Over de top en toch raak!


muziek en clip

Marc Ribot en Tom Waits met Bella Ciao, het gouden duo reunited met oud Partizaans strijdlied, nieuw leven ingeblazen door het fillempie.


live muziek en sprookje in het Nederlands door Bart Moeyaert

L'Histoire du Soldat van Stravinsky met libretto van Bart Moeyaert dat hij ook zelf voordraagt. Ik was kortgeleden (oktober 2018) naar een tweede uitvoering van deze versie, ditmaal door leden van het Residentie orkest en ook met Bart. Ronduit geweldig vond ik dat. Meesterschap. In alles. In frasering, timing, adem, op elkaar reagerend, ze kenden het stuk door en door! Ik ontdekte het toen ik piano ging studeren en dit is samen met Petrouschka mn lievelingswerk van Stravinsky. Ik had altijd een beetje een hekel aan de voordracht van het libretto, omdat dat altijd zo super opgezwollen werd gedaan door grote acteurs met nog grotere ego's. Nu dan: Bart Moeyaert. Dichter, kinderboekenschrijver en acteur. Het klonk werkelijk als een klok in de Nieuwe Kerk in Den Haag.. In deze oeruitvoering o.m. Janine Jansen op viool. Ga er anderhalf uur voor zitten en smullen maar!!


bijzonder artikel

Baanbrekend epistel / onderzoek. Werpt breed nieuw licht op erfelijkheid, dominantie en is op bijzondere wijze een positievere uitkomst dan survival of the fittest!! Inmiddels is de auteut ook de auteur van het boek: De meeste mensen deugen. Dit artikel stond aan de basis van het boek vertelde hij, maar heeft hij er niet in verwerkt!
Filmpje en boek

The hidden life of trees

Over hoe bomen intelligent zijn, onderling communiceren, wetenschappelijk ontdekt en wat we vind ik eigenlijk allemaal zouden moeten weten.. stokpaardje! Want waar zouden we zijn zonder de bomen?


boek 

Het onzichtbare in genezing / Helen Gamborg

Kan niet beter duidelijk boek over wat healing is en energie, wat zijn checkra's. En hoe je een dieper verstaan van jezelf kunt ontwikkelen. In bibliotheken en tweedehands via internet nog te verkrijgen. Of je leent 'm van me :-)


documentaire over lesgeven door Maria Joao Pires, inmiddels in twee stukken nog over op het internet. Pianisten een week te gast bij haar op de boerderij

Masterclass part 1

Masterclass part 2

Voor mij essentiele documentaire uit 2004 van Frans van Dalen. Over bezield lesgeven en muziek maken, met guidance van onvolprezen pedagoog, voorbeeld pianiste Maria Joao Pires.


muziek

Beethoven vioolsonate nr 10 Maria Joao Pires en haar man Augustin Dumay. Speaking of her: Alles wat Maria Joao doet is muziek bezielen met haar eigen dienstbare, gevoelige ziel. Ze is wars van pathethiek, brengt hartslag, adem, ruimte aan in de grote klassieken. Hier speelt ze met haar man. Ik hoorde dit jaren terug voor het eerst en vond er zo veel liefde uit spreken. Met die extra touch van dat je voor de microfoon niet alleen musici bent maar ook nog geliefden. Geniet ervan. Er is veel meer te vinden van dit prachtkoppel!!!


muziek

Nocturne 13 van Gabriel Faure door pianist Hannes Minnaar

Niet alleen zijn naam heeft hij mee! Mooi,bedeesd en klaar gespeeld. Hij was recent voor het eerst in de serie meesterpianisten in het concertgebouw. 


muziek

Gaspard de la Nuit van Ravel.

Een Imaginarium  in 3 delen op de piano. M'n lievelingswerk! Ultiem magische klanken! Heeft 3 delen, hier in uitvoering van Marc-Andre Hamelin. Ook weer zo'n ontdekking die man. Ik had 'm eerst gepost door Jean Yves Thibaudet, maar hij kan niet tippen aan deze uitvoering.

Hetzelfde muziekstuk nog eens door Martha Argerich.. hemels en zeer subtiel voor haar doen! Ik had 'm zelf vroeger op LP van Andrei Gavrilov, hier in drie losse delen Ondine, Le Gibet en Scarbo... toch ook bloedjemooi... welke vind jij de mooiste uitvoering?


muziek

Villagers Lighthouse, van Cd Awayland, in zijn geheel een pareltje.. live gezien op crossing Border in Den Haag... en in love.. intense, verfijnde zang en teksten met uitgeklede er toe doe muziek


live-muziek bij stomme film

Zita Swoon music inspired by Sunrise

Te gekke live soundscape, 3x live gezien, bracht me in de droom iets soortgelijks ook te gaan doen, is 21 jaar later in vervulling gegaan met het maken van muziek bij de film Tuvalu in theater De Nieuwe Regentes, hier in Den Haag. Wat vroeger een zwembad was. Hoe toepasselijk! zie cv


muziek

Wolf Biermann - Lied van den bleibenden Werten

Wolf was de lievelingszanger van mn vader. De Oost duitser met zijn grote bek. In Duitsland de grote man van de linkse kerk. Hij en Bram Vermeulen maakten dat ik eigen liedjes ging zingen, die ik ook luidkeels de zaaltjes in brulde, waar ik optrad met mijn soloprogramma "Wat te wensen over", waar ik midden jaren negentig 3 jaar lang het land mee doortrok.


muziek

Bram Vermeulen - Eén goede reden 

(niet schrikken, de 1e 10 seconden hapert het filmpje).

Bram moet vermeld. Hij trad op met Oom Bram en zijn neefjes op de laatste schooldag van de brugklas. En ik was verkocht. Het slepende van zijn stem, zijn vileiniteit, maatschappelijk betrokkenheid en tegelijk vrouwelijkheid in zijn teksten, de manier waarop hij in de piano klom.. op slag verliefd! Ik ben begonnen zijn teksten op eigen muziek te zingen. Vroeg de muziekleraar op school of ik de piano op vrijdag na de lessen naar de aula mocht rollen. Je doet je best maar was zijn antwoord. Dat werd een terugkerend ritueel dat almaar groter werd. Op mijn school was er geen fuck te doen. Dus ging ik het zelf maar doen! En toen ging ik zelf schrijven. Schreef een nummer voor hem, dat ik aan hem bracht, na hem te hebben aangesproken bij de opening van het theaterseizoen in de Doetinchemse schouwburg. Ik had mijn lied voor hem op een bandje gezet. "Waarom zing je het niet nu voor me?" zei hij in zijn pauze. Zo geschiedde. Ik was die middag met 2 vriendinnen naar zijn optreden gekomen. Zij wisten de fotograaf te onderscheppen , die ook mij gekiekt had, zingend voor de meester, dus dat magische moment kan ik nog steeds op foto terugzien! Hier het lied dat ik tot op de dag van vandaag van hem zing.. en de foto van september 1986, Doetinchem, Schouwburg Amphion kleine zaal:muziek

Nick Drake - Know

van het album Pink Moon. Toppunt van eenvoud in muziek en tekst.


muziek

John Cale - Heartbreak Hotel

John Cale live. Ik hou van zijn agressieve pianostijl, minimalistisch, ritmisch. Cover van Elvis Presley song, zo ongeevenaard eigengereid naar zijn hand gezet en uitgevoerd!!!


muziek

Ivo Janssen - Goldbergvariatie 13 J.S. Bach 

Ivo Janssen speelt hier Bach live, heb ik hem 2x zien doen op zijn eigen concertboot in Amsterdam. Een belevenis! Check m'n linkpagina! Hij heeft al het werk van Bach op CD gezet, heel betaalbare box voor een onbetaalbare schat.


muziek

Arcadi Volodos


Pas in 2015 ontdekte ik "de beste pianist van de wereld". Deze man. Zulke termen maken mij snel wantrouwig, maar bij alles wat ik op you tube tegenkwam en draaide werd ik onder stroom gezet... wat een magier, wat belachelijk goed, maar vooral en dat komt minder voor wat hartveroverend adembenemend. Wat een reis maak ik als ik hem muziek hoor spelen die ik van haver tot gort ken... ongelofelijke gevallen engel, die m'n hart beroert op zo'n manier dat ik alles om me heen vergeet en me verdrietig, gelauterd en extatisch weet. U zijt gewaarschuwd :-) Als je m laat lopen volgt erna het 2e pianoconcert van Brahms en wandelt hij omstreeks 9 minuten later de orkest-expositie binnen... een van de mooiste 'traditionele' pianoconcerten ooit in mijn oren en van Volodos is t zoooo ingehouden en spannend!!! Enjoy!!!


boek en muziek

In het huis van de dichter.

Biografie over Youri Egorov, beroemd pianist, jong mens, homosexueel uit Rusland gevlucht. Door Jan Brokken geschreven. Bracht me zomer 2009 full time terug bij m'n roots, de klassieke muziek. Wat een aandacht, wat een kracht spreekt er uit Youri, een van de mooiste dichters aan de piano ooit gehoord... had ik 'm ooit maar live gehoord. Hij sterft 16 april 1988 na euthanasie, aan AIDS, 34 jaar oud. Dat hakte er onwerkelijk bij me in.

Ik vind zijn uitvoering van de preludes van Debussy ultiem, eentje maar gevonden, Danseuses de delphes  

Wel Estampes van Debussy ! Wie kent dit mooier?

Hier een live concert van Yuri in het concertgebouw, radio opname uit 1983:

Haydn - Sonata No.33 Hoboken XVI/20      00:00

Schumann - Carnaval op.9      15:39

Prokofiev - Sonata No.8 op.84      46:25

Debussy - Des pas sur la neige      1:16:32

Debussy - Reflets dans l’eau      1:22:40


muziek

Gracias a la Vida van Violetta Parra door Mercedes Sosa

Mercedes zag ik voor het eerst toen ik 16 was en 2 jaar later nog eens. Moeder Aarde in eigen persoon. Als ik er aan denk springen me de tranen nog in de ogen. Dat overkwam een uitverkocht Tivoli toen ook tijdens het Zuid Amerika festival. De band was Gracias a la Vida begonnen te spelen en toen kwam zij het podium op. Een grote trotse vrouw in een prachtige lange jurk met een grote trommel om haar nek. Ze liep richting de microfoon die er voor haar was neergezet, zwierde deze aan zijn standaard van haar weg en zong onversterkt over de band heen de zaal toe. Iedereen ging staan en liet zijn tranen de vrije loop. In de zaal veel Zuid Amerikanen in ballingschap. Ik werd even een met ze. Met hun pijn en hun veerkracht en hoop in hun muziek en poëzie.


Muziek

Mussorgsky Schilderijententoonstelling

door Vladimir Ashkenazy aan de piano. (Beter bekend met orkest in orkestratie van Ravel.) Ik had zijn naam levensgroot op mijn leren schooltas gekalkt. Wauw.. dat wou ik ook, zo goed worden als hij! Met m'n oren van nu vind ik hem te gespannen spelen, te hard in zijn klank. Alhoewel zijn Old Castle op 5:52 wonderschoon is! Mijn vader had dit stuk voor orkest op LP en het bracht me voor altijd bij de Russische klassieke muziek.

Ik vind m door Sviatoslav Richter mooier.. die is zo mogelijk nog meer rigide.. maar bij hem blijft de klank superieur. Deze video toont ook nog eens de schilderijen, die in de muziek worden verklankt, wat het een absolute meerwaarde geeft. Ik zag Richter 1x live. Hij speelde Schubert en Skriabin. Bij het applaus kwam hij terug, wat hij nooit doet!!.. ging weer zitten en speelde.. hetzelfde stuk van Skriabin (Feu d'artifices) nog eens, compleet anders!! Ik zat net in m'n eerste jaar pianostudie. Een beter, bijzonderder voorbeeld heb ik nooit meer gekregen. Er waren mensen in de zaal die het niet vonden kunnen. Dat kon ik dan weer niet geloven! 1988 of 1989 was dat, in de Vereniging in Nijmegen.


Muziek

Nina Simone - Don't smoke in bed

Nina was de lievelings zangeres van m'n moeder. Ik was en ben nog steeds ook gek op haar. Een van m'n liefste muziekvrienden zei ooit, toen ik voor een gelegenheid eens jazzy speelde en dat kende ze nog niet van me, dat ze Nina terug hoorde in m'n spel! Ik heb mezelf met haar platen jazzy leren spelen. Je kunt de hele plaat draaien.. beeldschoon! Ze was klassiek pianiste wonderkind, maar bracht het vanwege het racisme niet verder dan de blues. Grand tragedy!


muziek

Poem van Babadjanian voor piano. 

Schoonheid, vuur! Vergelijkbaar met Mussorgsky vind ik (zie boven). Pianist is Babadjanian zelf!


tot slot

Zo. Nou heb ik echt geen geheimen meer.. Veel plezier met het luisteren, lezen van dichtwerk op een andere pagina, bekijken van filmpjes. Tot slot

Youri Egorov in zijn uitvoering van de 1e ballade van Chopin. Lang leve internet!


P.S. Nou vooruit nog eentje dan.. twist my rubber arm!!

Maria Joa Pires en Julien Libeer live vierhandig met Schubert's fantasie in F klein